Kuinka saan tehtyä nettisaittiani kävijöilleni selkeämmäksi WordPressin työvälineillä

Nettisaitit tuppaavat pienyrittäjillä ja freelancereilla ajansaattoon muuttua monimutkaisiksi kuin itsestään. Kirjoitamme juttuja meille tärkeistä asioista ja siinä samalla kenties tulee vain julkaistua asioita, ilman sen suurempaa ajatusta siitä, kuinka kävijä kokee saitin. Yhtäkkiä saittimme onkin muuttunut monimutkaiseksi kävijöillemme, eivätkä lukijamme kenties löydä sisältöjämme (lukuun ottamatta etusivuamme). Me emme kuitenkaan tee sivustoamme itsellemme katseltavaksi, vaan lukijoidemme hyödyksi. Selkeys sivustojemme rakenteessa on sekä kävijöiden kuin itsemme etu. WordPress tarjoaa sivujen organisoimiseen erinomaisia työvälineitä.

WordPress ja nettisaitin rakenne

WordPressissä (kuten muissakin julkaisujärjestelmissä) on sivujen organisoimista varten erilaisia perustyökaluja: artikkelit, sivut, kategoriat ja avainsanat.

Kategorioiden ja avainsanojen harkittu käyttö tekee nettisaitin käytöstä kävijöillemme huomattavasti helpompaa. Kategoriat ja avainsanat auttavat kävijöitämme ymmärtämään nopeasti, mihin heidän paraikaa lukemansa juttu liittyy – varsinkin, jos alasivun navigoinnissa on käytetty leivänmurutekniikkaa.

Ovatko saitin artikkelit ja sivut helposti löydettävissä? Käytä kategorioita (ei liian montaa) ja avainsanoja (jotka eivät saa seota kategorian kanssa).

Hyvä nettisaitin rakenne auttaa myös Googlen ja muiden hakukoneiden hakutuloksissa. Hyvä nettisaitin rakenne selvittää hakukoneille, mistä saitissa on kyse. Hyvä rakenne helpottaa muutosten kanssa: vanhentunut sisältö saadaan pois tieltä.

Ideaalirakenne saitille

Ideaalirakenne on pyramidin omainen, missä kotisivu on huipulla pienenä.

  1. Kotisivu
  2. Kategoriat (tai osiot)
  3. Todella isoilla saiteilla alakategoriat
  4. Yksittäinen sivu tai artikkeli

Kotisivu

Kotisivua kannattaa ajatella pyramidin huippuna. Kotisivu on navigointia varten.

Kotisivulla linkataan kaikkein tärkeimpiin sivuihin saitillasi. Älä linkkaa liian moneen paikkaan, pääsivulla kannattaa linkata keskeisiin kategorioihisi. Jos olet vaikkapa valokuvaaja, haluat heidät portfolioosi. Entä jos kuvia tuleekin uusia ja isossa portfoliossa ei ole helppo kertoa uusista kuvista? Yksi ratkaisu voi silloin olla luontokuvat-kategorian käyttö ja siihen linkittäminen etusivulla. Näin kävijä löytää luontokuva-artikkelisi, aikajärjestyksessä. Jos olet vielä käyttänyt avainsanoina vaikkapa paikannimiä, hän voi klikata avainsanaa ja löytää kaikki kuva-artikkelisi jostain tietystä paikasta. Näin etusivusi palvelee löytämisen aloittamista.

  • käyttäjät menevät silloin sinne, minne haluat heidän menevän
  • Google ja muut hakukoneet saavat tiedon alasivujen suhteellisesta tärkeydestä

Kotisivu pitää lähinnä brändätä, niin että kävijäsi tietävät olevan juuri sinun sivuillasi. Sen lisäksi on huolehdittava navigoinnista, kävijöille on oltava helppoa löytää sivusi eri asiat. Meta -kuvauksen olisi hyvä olla kunnossa, jotta Googlella ja muilla hakukoneilla olisi selkeä käsitys siitä, mistä sivusi kertoo.

Markkinoijat puhuvat Call To Actionista eli toimintakehoitteesta. Mikä on sivustosi toimintakehoite, mitä haluat kävijöidesi tekevän sivuillasi? Minkä takia sivusi ovat olemassa kävijöillesi?

Sivut ja artikkelit

Artikkelilla WordPress tarkoittaa jotakin sen hetkistä, ei kenties niin pysyvää sisältöä. Ajattele: yksittäistä blogausta tai lehden uutisartikkelia. WordPressin sivu-käsite on tarkoitettu pysyvämmälle sisällölle, kuten yhteystiedoille tai muulle tiedolle, joka ei välttämättä koko aikaa muutu.

Mikä on WordPressin yläsivu (Top Page) ja alisivu

WordPressin sivut voidaan vielä asettaa hierarkiaan.

WordPressin sivuvalikossa sivua tehtäessä on määritys Sivun ominaisuudet (Page attributes). Page attributes -määritys antaa valita onko sivu yläsivu vai alisivu.

Page attributes -määritys vaikuttaa lähinnä URL:ään eli minkälaisen nettisivun osoitteen WordPress rakentaa sivulle, esimerkin mukaisesti:

www.esimerkkisivut.fi/yläsivu/
/yläsivu/alisivu

Tällä on myös vaikutus siihen, kuinka WordPress esittää nettisivun valikoissa sijainnin. WordPress tekee alisivuista alimenuja navigaatiovalikoissa.

Jokainen sivu on kuitenkin itsenäinen sivunsa. Alisivut eivät automaattisesti linkity yläsivuunsa, eivätkä alisivut tuota sisältöä yläsivullensa.

Näin asetat sivun WordPressissä alisivuksi

Sivu asetetaan alisivuksi asetetaan valitsemalla editorin sivupalkissa Sivun ominaisuudet kohdassa sivulle yläsivu.